Кінбурн

На території коси раніше знаходилася турецька фортеця Кінбурн, побудована в 15 столітті. В 1736 році фортеця була захоплена й зруйнована російським військом. Турки відновили фортецю, але з 1774 вона перейшла до Російської імперії. В 1787 році Суворов разом з 4-тисячним російським корпусом розбив біля фортеці 5-ти тисячний турецький десант. Озброєння Кінбурну становило 62 гармати, а гарнізон мав 1 400 вояків. У жовтні 1855 під час Кримської війни була суттєво пошкоджена артилерійським вогнем англо-французького флоту, з того часу її не відновлювали і як військовий об'єкт не використовували. Пізніше за умовами Паризької мирної угоди фортеця була розібрана і з її матеріалів був насипаний штучний острів Батарейний (нині Первомайський, Майський) на вході вДніпро-Бузький лиман.


Коса є частиною Чорноморського біосферного заповідника. Завдяки своєму розташуванню — з одного боку вона омивається морською водою, з іншого — прісними водами Дніпра, — Кінбурнська коса має свій неповторний мікроклімат.
Рослинність ковильний степ. Коса вкрита буйною трав'яною рослинністю, сосновим і дубовим лісом. В східній частині дещо заболочена. На косі росте понад 500 видів рослин, багато з яких є лікарськими — ромашкачебрецьвалеріаназвіробійм'ятабезсмертник піщанийзолототисячник та ін. У сосновому лісі багатобілих грибів.
Велика кількість солоних і прісних озер на косі — місця гніздування білої чапліжуравля та інших видів птахів. На косі гніздяться численні мартиникрячкикулики, качки, пастушкові та голенасті. Місце масової зимівлі лебедів, мартинів, куликів, пастушкових. Під час міграції багато гусей (особливо білолобих), куликів, горобцеподібних та інших птахів. Біля берегів коси багаті риболовецькі угіддя.

Коментарі